YOGA HAKKINDA TEMEL BİLGİLER:

Pakistandaki Indus Vadisi Uygarlığına (ortalama MÖ 3300–1700) ait alanlarda bulunan birçok mühürlerde, bilinen yoga veya meditasyon duruşlarının benzerini tasvir eden figürler bulunmuştur. Bu duruşlar, arkeolog Gregory Possehl’e göre “yogayı işaret eden bir ayinsel disiplinin biçimini” önermektedir.

Yoga, beden zihin ruh sisteminin bütünlüğünü amaçlar. Kökü Sanskritçe bir kelime olan yuj-c den türemiştir. İlk yazılı kaynak olan “Yoga Sutra” Patanjali tarafından (Yoganın babası olarak da bilinir) iki bin yil önce yazılmıştır. Patanjiliye göre yoganın tanımı “Zihin üzerinde hakimiyet kurma sürecidir” Zihnimizi kontrol etmek yoganın asıl amaçları arasında yer alır.

 

FARKINDALIK ÇALIŞMASI

Çocuklarımızın zihinleri de maalesef bizim kadar yoğun.

Okul hayatları, sosyal hayatları derken, onlar da koşuşturmaca içerisinde çoğu zaman bulundukları an’da kalmaktan uzaklaşabiliyorlar. İşte bu sebeple, “farkındalık çalışması” yüklü zihinlerini boşaltmak ve konsantrasyon sürelerini arttırmak adına yapılan faydalı bir çalışmadır.

Bu çalışmalara katılan çocukların, karşılaştıkları problemler ile daha kolay baş edebildikleri, duygu kontrolünü daha rahat yapabildikleri ve dikkat becerilerini arttırdıkları gözlemlenmiştir.

‘’Çantadan ne eksildi?’’  her yaş ve her mekanda uygulanabilecek, derslerde keyifle uyguladığım bir farkındalık çalışması örneği. Hemen siz de denemek isterseniz; farklı renk ve boyutlarda birçok değişik obje alın. Çantaya atmadan önce çocuğunuza tek tek gösterin. Sonra gözlerini kapatması isteyin. Her defasında bir objeyi çantanıza attıktan sonra, tahmin etmesini isteyin. Bakalım gerçekten oyun sırasında sizinle miydi ve oyuna odanlanabilmiş miydi?

 

TIP DÜNYASI YOGAYI DESTEKLİYOR!

Yoga hakkında yapılan bilimsel araştırmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Yoganın bilinen ve kanıtlanmış en önemli yararlarından olan stres hormonu yani kortizol seviyesini düşürmesi, yoganın tıp dünyası tarafından desteklenmesinin en büyük nedenlerinden. Tek bir yoga dersinden sonra bile bunu gözlemlemek mümkün. Yogayı devamlı olarak hayatınızda tuttuğunuzda ve bunu günde sadece birkaç dakika yaptığınızda hem beden hem de zihinde günlük biriken stresten anında kurtulabilirsiniz. Yoga hem beden, zihin için mükemmel bir detoks yöntemidir.

 

MEDİTASYON:

Neden meditasyon?

Beyin dalgalarını inceleyen çalışmalar gösteriyor ki meditasyon yapılmayan durumda beyin dalgaları çok daha hızlı ve istikrarsız iken; meditasyon halinde daha yavaş ve düzgün haldedir. Düzenli meditasyon yapan kişi stres, gerginlik problemlerine karşı daha dayanıklıdır. Pozitif düşünce yönü kuvvetli ve enerjisi yüksektir. Meditasyonun sadece ruhsal yönden besleyici değil, zihinde olumlu düşünceleri destekliyor olması ile de aynı zamana bedeni daha sağlıklı, hastalıklara karşı dirençli kılar.

 

Meditasyon ne demektir?

Latince meditatio kelimesinden türetilmiş bir kelime olan meditasyon; bir şeyi gözden geçirme, üzerinde düşünme gibi anlamlara gelir. Tasavvufi terimlerde bu tefekkür olarak geçer. Zihni dinlendirme, hiçbir şey düşünmeksizin gerçekleşen derin düşünme şeklinde tanımlanabilen meditasyon, eski çağlardan beri devam eden bir şifa uygulamasıdır.

Meditasyon nasl yapılır?

Doğru Pozisyon: Farklı ekollere göre farklı teknikler olsa da; (örneğin Japonya’daki bir Zen Manastırın’da dimdik bir Zazen’de oturmanız istenebilir. Tibette’ki bir diğer manastır pozisyonunuzun daha rahat olmasında bir kusur görmeyebilir.), meditasyonda korumaya çalışacağımız duruş; başımızın ve omurgamızın dik olmasıdır. Dik durmak size zor geliyorsa başınızın gökyüzüne değdiğini hayal edebilirsiniz.

Gözler ve Odak noktası: Neyin bize iyi geldiğini denemek ve ona göre ilerlemek önemli. Ama genel doğrular gösterir ki, gözlerinizi kapadığınızda zihin daha çok kaybolacak, hayaller ve düşünceler arasında boğuşacaktır. O nedenle gözleri hafifçe indirip, bir noktada odaklamak daha rahat konsantre olmanızı sağlayacaktır.

Nefes: Nefesimiz meditasyon sırasında doğal akışında olmalıdır. Nefese dikkatimizi vermek tek bir odak noktasında olmakla birlikte anda kalmamızı sağlayacaktır. Anda kalamadığımız durumlarda nefes saymak en eski ve en geçerli yöntemlerden biridir. Her nefes alışverişinizi saymaya çalışın. Ne zaman ki hayallere ve düşüncelere yenik düştüğünüzü farkettiniz, geri gelin ve saymaya en baştan başlayın.

Niyet ve olumlamalar: Meditasyon sırasında niyetinize uygun olumlu düşünce cümleleri kurmaya çalışın.  Örneğin; tüm olumsuzlukları ve bedenimde birikmiş olan tüm negatif duyguları şu anda bırakıyorum diyebilirsiniz. Kendi cümlelerinizi kurmanız zihninizle olan bağı kuvvetlendirecek ve odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Meditasyon bittğinde, sık tekrarlanan bu cümleler sayesinde güne yepyeni bir uyanışla başlayabilirsiniz.

 

ÜÇ GUNA:

Satva, Raja ve Tama; yoga felsefesinin temelinde bulunan 3 guna’yı yani ‘doğanın üç temel gücünü’ temsil eder. Guna ‘’nitelik’’ve “hal” anlamlarına gelmektedir. Yoga felsefesine göre, maddi enerjinin üç hali yani guna’sı mevcuttur:

  1. Sattva-guna; denge, uyum, huzur ve benzeri niteliklerdir.
  2. Rajas; aktivite ve harekettir, dinamizmdir.
  3. Tamasise; ağırlık, hareketsizlik ve uyuşukluktur.

 

Sattva, bu üç guna içinden en çok tercih edilendir.

 

Tama; Et, konserve, dondurulmuş gıda, alkol, sigara, soğan, sarmısak, mantar tamasik kabul edilirler. Bu besinler ölü kabul edilmekte ve tüketilmeleri önerilmemektedir. Bu şekilde beslenen anne baba ve çocuklar bu enerjiyi taşır ve tamasik çocuk olarak sınıflandırılır.

 

Raja; Çok baharatlı, acı, yapay şeker ve alkollü yiyecek ve içecekler tüketenler Rajasik eğilimindedirler; zihin dağınık, dikkat dağınık, doğru düşünce ve anlayıştan uzaktır.

Satva; Denge, hedef noktasıdır. Olmak istenen yerdir. Satvik insanlar, hastalıklardan özgürleşirler ve yüksek düşünce ve derin anlayışa daha yatkındırlar. Doğal, taze, kimyasal olarak değiştirilmemiş ve tam besinlerden oluşan bir beslenme Satvik bir gücün gelişimine katkıda bulunur. Şimdi bu bilgiler ışığında, “Ne yediğimiz, ne düşündüğümüz ve ne yaptığımız” konusundaki tercihleri bir daha düşünelim mi?

 

NEDİR BU KAHKAHA YOGASI?

Bir tema kapsamında yapay kahkahalarla başlayan kahkaha yogası, vücudun gevşemesi ve rahatlaması ile yerini doğal kahkahalara bırakarak uygulanır.

Neden denenmeli?

Çünkü, kahkaha sayesinde kişi bastırılmış duygularını rahatça dış vurabilir.

Bunu grup halde yapmak ise bulaşıcı etkisi sayesinde hem biz olma duygusunu arttırır.

Aynı zamanda halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin seviyesindeki artışa destek olarak; bir nevi doğal ağrı kesici ve antidepresan etkisi gösterir.

 

 

KAPALABHATİ NEFESİ

Bu nefes çalışmasına aynı zamanda yüz parlatan nefes de denir.

Yararları;

☘️ Sinüsleri boşaltır.

☘️ Sindirimi iyileştirir.

☘️ Zindelik kazandırır.

☘️ Karaciğer ve pankreası çalıştırır.

☘️ Karın kaslarına esneklik kazandırır.

 

Nasıl uygulayabilirsiniz? Oturun ve nefesinizi tamamen boşaltın.

Burnunuzdan nefes alın ve nefesi sanki bir mumu söndürüyormuşçasına kuvvetlice yine burnunuzdan verin. İlk denemelerde 10 kez, sonrasında arttırarak 20ye kadar devam edebilirsiniz. Nefesin güçle boşaltılması karnı bedenin içine çekerek anında yeniden nefes almamızı sağlayacaktır.

Ellerinizi karnınızın altına koyarsanız, nefes verdiğinizde alt karın bölgesinin kasılarak avuçlardan uzaklaşmasını hissedebilirsiniz. Unutmayın! Alıştırmayı kendiniz yormadan ve zorlamadan deneyin..

 

YOGANIN 8 KOLU:

Patanjali yoga egzersizlerinin, birlikte ele alındıklarında tek bir Yoga oluşturan farklı yönlerini tanımlamak için kol sözcüğünü kullanır. Sekiz katlı bu yolun amacı zihni, bedeni ve ruhu birbiriyle uyumlu hale getirmeye yarayan ve kişisel gelişim için kullanılabilecek kullanışlı bir rehber olmaktır. Yoganın 8 kolu şunlardır;

 

Yamalar; Kendiniz dışındaki varlıklara ve evrensel yasalara karşı benimsediğiniz tutumlar

Niyamalar; Kendinizle ve kişisel gözlemlerinizle ilgili tutumunuz.

Asanalar; Bedensel duruşlar

Pranayama; Nefesin düzenlenmesi ve kontrolü

Prathayara; Duyuların geri çekilmesi

Dharana; Konsantrasyon

Dhyana; Meditasyon

Samadhi; Kendini gerçekleştirme ve aydınlanma

Bu kollardan herhangi birini deneyimleyerek baslayabilirsiniz. Bütün kollar aynı varıs noktasına yani samadhiye çıkar.

 

YOGA NEFESLE BEDENİ BİRBİRİNE BAĞLAR

Bebeklikte doğru kullandığımız nefesin zamanla yanlış nefes alışkanlığına dönüşmemesi için yoga dersleri sırasında bol bol nefes egzersizlerine yer veriyoruz.

Peki doğru nefes neden önemlidir? Neden burundan nefes alıp vermeyi tercih etmeliyiz?

Ağızdan alınan her nefeste kanımıza daha az oksijen pompalanır, bunun sonucunda organ ve dokularımız için gerekli oksijen seviyesi normalin altına düşer. Ağızdan nefes alıp vermeye devam ettiğimiz sürece gerekli oksijen alamayan damar büzüşür, burun delikleri tıkanmaya başlar ve beyne yeterli oksijen gitmez, merkezi sinir sistemi ve organlar strese girer.

Nefes çalısmamızlarda odaklanmamızı destekleyen Aum (om) sesi ise, evrenin iç sesi ve ritmidir.

Nefesi derin bir şekilde ve yavaş yavaş almak, enerjinin hücrelerimizin her birine tek tek ulaşmasını sağlar.

Nefes, yaşam enerjisi. Doğru nefes için burnunuz tıkalı olsa dahi burundan nefes alıp vermeye özen gösterin.